Britten werken hard aan snelste auto ter wereld

Een Brits team is bezig om de snelste auto ter wereld te ontwikkelen. De Bloodhound gaat in 2012 de magische grens van 1.000 mijl per uur verbreken. Dit betekent dat de auto harder dan 1.600 kilometer per uur kan rijden, oftewel ruim dertien keer sneller dan de maximumsnelheid van 120 kilometer per uur op de Nederlandse autosnelwegen.

“We hebben al een aantal bedrijven gevonden die ons willen sponsoren”, zegt Richard Noble van het Bloodhound-project. “Er zijn zelfs meer mensen die ons financieel willen steunen, dan dat we er ruimte voor hebben.”

De recordpoging vindt over twee jaar plaats in Zuid-Afrika. Op de bodem van een opgedroogd meer probeert de Bloodhound razendsnel te accelereren. Op dit moment ruimen 300 Zuid-Afrikanen stenen op, die op het bodem van het opgedroogde meer liggen. Het oppervlak moet namelijk zo glad mogelijk zijn.

Huidige record
Het huidige wereldrecord staat op naam van Andy Green, die in 1997 een snelheid van 1.228 kilometer per uur bereikte in zijn turbofan-aangedreven auto, de Thrust SuperSonic Car. Green was tevens de eerste persoon die in een voertuig op aarde sneller was dan het geluid.

Competitie
Niet alleen het Britse team van Noble is van plan om het wereldrecord te verbreken, ook een Australisch team wil de snelste auto ter wereld maken. De raketauto van Rosco McGlashan moet binnen twintig seconden optrekken van 0 naar 1.600 kilometer per uur. De recordpoging vindt in 2011 plaats in Zuid-Afrika. McGlashan hoopt dat Australië trots is op zijn team als het wereldrecord verbroken is. “We maken er iets fantastisch van!”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd