Britten moeten hun kattenbelletje veranderen

Een Britse organisatie heeft katteneigenaren opgeroepen om de belletjes van hun kat te wijzigen. De belletjes zijn bedoeld om vogels te waarschuwen, maar katten zijn ook niet gek en hebben hun looppas zo aangepast dat het belletje tijdens het wandelen niet meer rinkelt.

De organisatie British Trust for Ornithologists (BTO) komt niet voor niets op dit moment met deze opvallende conclusie. Juist in deze tijd van het jaar zijn in de tuin veel vogels te vinden en trekt de kat er graag op uit om de fladderaars op onplezierige wijze aan hun einde te helpen.

Actie
En dat is een probleem, zo meent het BTO. Het aantal slachtoffers onder de vogels neemt door toedoen van de poes namelijk toe. Gelukkig kunnen katteneigenaren daar wel iets aan doen: bijvoorbeeld het kattenbelletje regelmatig verwisselen. Ook is het raadzaam om katten een opvallend bandje aan te geven, zodat vogels ze zien aankomen. Een andere optie is het plaatsen van sonische apparatuur. Het geluid daarvan zou katten dwingen om binnen te blijven.

Massamoord
Naar schatting komen in Engeland elk jaar 55 miljoen vogels door toedoen van de poes om. Daarmee dragen de katten bij aan de afname van het aantal vogels in de tuin, waaronder de huismus en het roodborstje.

Stil
De katten voorkomen dat het belletje uitbundig rinkelt door hun kopje tijdens het lopen zo stil mogelijk te houden. “Het is fascinerend dat dit dier de bel rondom zijn nek probeert te compenseren,” meent Tim Harrison van BTO.

Het advies van BTO heeft al tot verontwaardigde reacties van kattenliefhebbers geleid. Zo zou de organisatie alle katten over één kam scheren en plukt heus niet elke huispoes vogels uit de lucht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd