Britse wetenschappers gaan boren op Antarctica

De Britten gaan in oktober boren op Antarctica. Professor Martin Siegert en zijn team reizen 16.000 kilometer van Groot-Brittannië naar de zuidpool. Daar zullen zij watermonsters en sedimenten verzamelen uit een ondergronds subglaciaal meer.

Subglaciaal
Een subglaciaal meer is een meertje dat zich onder ijs bevindt. Het Britse team gaat het meer Ellsworth onderzoeken, dat onder een drie kilometer dikke ijslaag ligt. Het meer is ongeveer twaalf kilometer lang en drie kilometer breed. Op het diepste punt is het meertje 150 meter diep. Het water in het meer is vloeibaar. Dit komt door de hitte van de aarde.

Interview
In maart 2012 stond er een interview met Martin Siegert op Scientias.nl. Daarin vertelde Siegert waarom hij koos voor Ellsworth. “Ellsworth is een vrij gewoon subglaciaal meer. Dat maakt het zo aantrekkelijk. Het is representatief voor andere subglaciale meren”, aldus de professor.

“We staan op het punt om mooie ontdekkingen te doen over een deel van onze planeet, dat nog nooit op deze manier onderzocht is”, vervolgt Siegert. “Wellicht vinden we microscopisch leven in dit meer, dat al meer dan een half miljoen jaar geïsoleerd is. De sedimenten vertellen ons hopelijk meer over de geschiedenis van de West-Antarctische ijskap.”

Snel boren
Het zal afzien worden voor de Britten. Op de zuidpool heerst een gemiddelde temperatuur van -25 graden Celsius en staat een stevig windje met een snelheid van 45 tot 48 kilometer per uur. Toch doen de Britten er niet lang over. Naar verwachting gaan zij drie dagen boren. Na het boren wordt de sonde geplaatst, die afdaalt naar het subglaciale meer. Daarna moet de sonde snel teruggetrokken worden, want na zestig uur is het gat dichtgevroren. Oftewel: elk uur wordt het gat 0,6 centimeter kleiner.

Volg de missie
Meer weten over de bijzondere missie van Martin Siegert en zijn team? Lees het uitgebreide achtergrondartikel op Scientias: boren naar leven op Antarctica. De redactie van Scientias.nl volgt het Britse team op de voet en houdt u de komende maanden op de hoogte van de missie.

Bronmateriaal

"British team set to embark on ambitious Antarctic mission" - Universiteit van Bristol
Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd