Britse telescoop maakt jacht op kometen

Op het eiland Maui in de buurt van Hawaï hebben Britse wetenschappers ‘s werelds krachtigste camera in gebruik genomen om meer inzicht te krijgen in de levenscycli van sterrenstelsels en donkere materie. De ontwikkeling van de telescoop duurde meer dan tien jaar.

De telescoop, De Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) heeft een camera van 1.400 megapixel, waardoor de telescoop ongeveer 150 keer meer pixels vastlegt dan een gemiddelde consumentencamera. Hiermee is de telescoop in staat om gedetailleerde beelden van bijna driekwart van de nachtelijke hemel te verzamelen.

Naast het onderzoeken van de sterrenhemel en het verzamelen van diens vele geheimen, moet de PS-1 ook potentieel gevaarlijke kometen en asteroïden opsporen en in de gaten houden. Wetenschappers claimen al langer voor een beter observatiesysteem, wat met het in gebruik nemen van de PS1 nu uiteindelijk is gebeurd.

“We krijgen vanaf nu toegang tot gebieden van de hemel op een zeer hoog detailniveau,” aldus de Britse wetenschappers.

In de toekomst wordt er nog een groter exemplaar van de telescoop gebouwd. De PS1 is dan ook een experimenteel prototype. De opvolger wordt vier keer krachtiger dan de PS1.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd