Brits schip uit de Krimoorlog gevonden

Een team van Oekraïense archeologen heeft de restanten van het marineschip HMS Prince voor de kust van Balaclava gevonden. Hoewel eerder delen van een wrak werden gevonden is het voor het eerst dat men zeker weet dat het om dit schip uit de Krimoorlog gaat.

Het Britse schip ging in een storm in november 1854 met 150 mensen aan boord ten onder. Het incident leidde tot enorme woede op het vasteland. Deels vanwege het dodental, maar vooral omdat duizenden winteruniforms die zo hard nodig waren nu op de bodem van de zee lagen.

Afgelopen zomer werd een plaat gevonden die ooit op de deur van de hut van de kapitein had gezeten. Het duurde maanden voordat de plaat helemaal schoon was en de letters van de eigenaar van het schip weer zichtbaar waren. De plaat bevestigt echter alle vermoedens, dit is de HMS Prince. Op de plaat staat de naam van de eigenaar van het schip General Screw Steam Shipping Company. Defensie huurde de HMS Prince van dit bedrijf.

De Krimoorlog duurde van oktober 1853 tot februari 1856. Rusland ging in deze periode met Groot-Brittannië, Frankrijk, het Ottomaanse Rijk en het Koninkrijk Sardinië op de vuist. De aanleiding van de oorlog was een geschil tussen Rusland en Turkije. Al snel werd het echter een zaak van prestige en raakten steeds meer partijen betrokken.

De Krimoorlog wordt door velen als de eerste moderne strijd gezien, omdat er voor het eerst tactisch gebruik werd gemaakt van spoorwegen en telegraaf. Bovendien werd de strijd op vele foto’s vereeuwigd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd