Bril nodig? Ga toch buiten spelen!

Nieuw onderzoek wijst erop dat de kans op bijziendheid aanzienlijk kleiner wordt als kinderen meer tijd buiten doorbrengen.

De onderzoekers analyseerden acht onderzoeken om tot hun conclusies te komen. Deze studies betroffen in totaal meer dan 10.000 kinderen en jongvolwassenen.

Resultaten
De resultaten zijn opmerkelijk. Kinderen die goed zicht hadden of verziend waren, brachten gemiddeld 3,7 uur meer tijd buiten door dan kinderen met bijziendheid. En voor elk uur dat kinderen wekelijks buiten doorbrachten, nam de kans op bijziendheid met twee procent af.

Feitjes

Onder meer in Engeland en de VS zijn nu veel meer mensen met bijziendheid te vinden dan zo’n veertig jaar geleden. En in Azië komt bijziendheid helemaal vaak voor. In sommige delen van Azië is tachtig procent van de bevolking bijziend.

Waarom?
Het is onduidelijk waardoor dat verband veroorzaakt wordt. De kinderen die meer tijd buiten doorbrachten, lazen, studeerden en gameden net zoveel als de kinderen die meer binnen zaten. Mogelijk heeft het iets te maken met het feit dat kinderen die buiten spelen hun ogen meer blootstellen aan natuurlijk licht en vaker laten zoeken naar objecten die verder weg staan.

De onderzoekers wijzen erop dat heel veel factoren kunnen bijdragen aan bijziendheid. Buiten spelen lijkt er één van te zijn, maar hoe belangrijk deze is en of buiten spelen echt een verschil kan maken? Dat is nog onduidelijk.

Bronmateriaal

"Lack of outdoor play linked to short-sighted children" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door frank3.0 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd