De Brexit kan zomaar leiden tot duizenden extra doden door hartaanvallen en beroertes.
Dat de Brexit grote gevolgen heeft voor de Britten: daar kunnen we niet meer omheen. Maar over het algemeen wordt daarbij dan toch vooral gekeken naar de economische consequenties van een Brexit. Een nieuw onderzoek – verschenen in het blad BMJ Open – suggereert nu echter dat we ook de impact die een Brexit op de volksgezondheid heeft, niet moeten onderschatten. “Dit onderzoek laat zien dat de impact van de Brexit verder reikt dan de economie alleen,” aldus onderzoeker Christopher Millett. Volgens hem is de Brexit “mogelijk ook van invloed op de kans op bepaalde ziekten”.
Duizenden doden
Het onderzoek van Millett en collega’s wijst onder meer uit dat een harde Brexit – waarbij Groot-Brittannië geen handelsafspraken maakt met de EU – tussen 2021 en 2030 tot wel 12.400 extra sterfgevallen kan leiden. De doodsoorzaak? Hartaanvallen en beroertes.
Groente en fruit
Hoe komen de onderzoekers tot die conclusie? Ze keken naar de gevolgen die verschillende Brexit-scenario’s voor de prijs van vers fruit en verse groente hebben. Een dieet dat rijk is aan vers fruit en verse groente wordt in verband gebracht met een kleinere kans op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, kanker en beroertes. Vandaar dat de Wereldgezondheidsorganisatie mensen van harte aanmoedigt om vers fruit en verse groente te nuttigen. Het liefst zelfs vijf porties per dag. Maar de consument laat zich in de supermarkt niet alleen leiden door zijn gezondheid, maar ook door prijs. En als groente en fruit duurder wordt, eten mensen er doorgaans minder van, waardoor ze een verhoogd risico lopen op de eerder genoemde ziekten. Verschillende Brexit-scenario’s dreigen te leiden tot aanzienlijk duurdere groenten en fruit en dus een afname in de groente- en fruitconsumptie, zo stellen de onderzoekers. Het slechtst denkbare scenario is een ‘harde Brexit’, waarbij er geen handelsafspraken tussen de EU en Groot-Brittannië worden gesloten en kostbare grenscontroles de prijs van goederen die Groot-Brittannië wil importeren, flink opvoert. En aangezien Groot-Brittannië zo’n 84% van het fruit en 43% van de groente importeert, dreigen deze voedingswaren flink duurder te worden. De onderzoekers maken dat heel concreet. Zo kan een banaan na een harde Brexit weleens 17% duurder worden, terwijl citrusvruchten en tomaten respectievelijk 14% en 15% duurder worden.
Meer slachtoffers
Al met al zal de Brexit ertoe leiden dat Britten – afhankelijk van welk Brexit-scenario werkelijkheid wordt – tussen de 3 en 11 procent minder groente en fruit gaan nuttigen. En dat leidt weer tot meer ziekte. Zo zou een harde Brexit er naar schatting voor zorgen dat tussen 2021 en 2030 4110 meer mensen aan een hartaanval overlijden en beroertes in diezelfde periode tot wel 8290 extra slachtoffers eisen.
“Onze resultaten zijn in lijn met andere onderzoeken die suggereren dat een Brexit de prijs van fruit en groente zal opdrijven,” stelt onderzoeker Martin O’Flaherty. “In de EU blijven, lijkt de beste manier om de volksgezondheid te beschermen.”