Breuk in gletsjer baart Zwitserland zorgen

Een breuk in een Zwitserse gletsjer doet vermoeden dat deze snel een stuk ijs ter grootte van twaalf voetbalvelden kan verliezen.

Dat melden Zwitserse autoriteiten, zo weet het AFP. De gletsjer bevindt zich op een hoogte van zo’n 2800 meter, in de Berner Alpen, onder de noordelijke kant van de piek van de berg Jungfrau.

Andere gletsjers

Het is niet ongebruikelijk dat gletsjers ijs verliezen. In augustus vorig jaar verloor een gletsjer op de Noordpool nog een stuk ijs van 260 vierkante kilometer groot en 222 meter dik.

De breuk werd vorige maand al ontdekt. Direct werden maatregelen genomen. Zo mag er nabij de gletsjer niet langer gewandeld worden. Waarschijnlijk leidt de breuk ertoe dat kleine stukjes ijs afbreken, maar het is niet ondenkbaar dat de gletsjer een enorme plak ijs verliest. Eentje ter grootte van twaalf voetbalvelden. “We weten niet hoe dik het ijs is,” legt Christian Abbuehl, leider van het crisisteam, uit. “Dus we weten ook niet hoeveel water er ontstaat als het smelt.”

Het warme weer van de afgelopen tijd heeft de breuk en gletsjer niet echt goed gedaan. De Zwitsers halen opgelucht adem nu een koufront naar verwachting eind deze week de scepter gaat zwaaien. Lagere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de gletsjer het ijs toch vasthoudt.

Bronmateriaal

"Massive ice chunk may break off glacier Swiss warn" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Clare66 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd