Fotografen van National Geographic bezochten de grootste grot ter wereld: Son Doong in Vietnam. Op de meeste plaatsen heeft deze spelonk een grootte van 80 bij 80 meter. De vorige wereldrecordhouder – de hertengrot op het eiland Borneo – is op een bepaald punt 91 bij 91 meter groot, maar is met een lengte van 1,6 kilometer veel korter dan de 4,5 kilometer lange grot Son Doong.
Hoewel Son Doong de grootste grot ter wereld is, bevindt de grootste grotkamer zich nog wel steeds op Borneo. “De Sarawak Chamber (zie foto rechtsonder, red.) is zo groot, dat deze haast niet te verslaan is”, zegt Andy Eavis van de Internationale Speleologische Unie. “Het is drie keer groter dan het Wembley Stadion in Londen.”
Bijzonder ecosysteem
Op de website van National Geographic staan nieuwe foto’s van het Vietnamese hol. Deze foto’s verschijnen tevens in de nieuwste editie van het maandblad. De beelden zijn zeer bijzonder. In de Vietnamese grot bevindt zich een mini-jungle. Daarnaast raast er een ondergrondse rivier door de grot en zijn er stalagmieten met een hoogte van 70 meter te zien.
Accuraat
Tegenwoordig gebruiken speleologen laserapparaten om de grootte van grotten te meten. “Deze apparaten zorgen voor zeer accurate berekeningen”, zegt Eavis. “Vroeger moesten we de grootte van spelonken schatten. Dit resulteerde vaak in overschatte berekeningen.”
Niet voor watjes
Een bezoekje brengen aan deze grot in Vietnam? Het kan, maar een makkelijke taak is het niet. Son Doong is verborgen in de dichte jungle van Vietnam. Daarnaast is het geen plek voor watjes. Het bulderende geluid van de ondergrondse rivier is intimiderend en in de buurt van Son Doong komen giftige duizendpoten voor. De grot zelf wordt mogelijk bewoond door apen en slangen.
Tijdelijk record
Hoewel Son Doong op dit moment de grootste grot ter wereld is, is de kans zeer groot dat er nog grotere spelonken bestaan. Waar? In het Amazonegebied! Toch zal het nog vele jaren duren voordat alle grotten ter wereld in kaart zijn gebracht. En wellicht blijven sommige holen altijd voor mensen gesloten.
Bekijk foto’s van de grot op de website van National Geographic >>