Brein wint graag in gezelschap

Waarom zijn mensen zo vatbaar voor groepsdruk? Omdat ons brein meer waarde hecht aan winnen als mensen kijken, zo blijkt.

De onderzoekers zetten een experiment op waarin iemand de loterij won. De proefpersonen ontdekten dat zij gewonnen hadden terwijl een vriend (die niets had gewonnen) erbij was. Andere proefpersonen ontdekten dat ze hadden gewonnen toen ze alleen waren.

WIST U DAT…

hersenen zich herstellen als u stopt met roken?

De mensen die wonnen in gezelschap vertoonden meer activiteit in de basale kernen: het deel van de hersenen dat betrokken is bij het geven van een goed gevoel (een beloning). Opvallend genoeg namen de mensen die in gezelschap aan de loterij deelnamen ook grotere risico’s dan mensen die alleen speelden, zo stellen de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

De beloning is groter wanneer we ten overstaan van andere mensen spelen en dus kunnen we ook wel iets grotere risico’s nemen, zo redeneren de onderzoekers. Zeker omdat we – als het fout gaat – altijd nog terug kunnen vallen op die ander.

Bronmateriaal

"Peer pressure? It's hardwired into our brains" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ministry of Education, Culture, Sports, and Technology (MEXT) Integreated Database Project (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd