Brein van vrouwen verandert elke maand

Wanneer de hoeveelheid oestrogeen in voorbereiding op de ovulatie toeneemt, neemt ook het volume van de hippocampus toe.

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat zelfs het brein van volwassen mensen door de tijd heen kan veranderen. Maar nieuw onderzoek van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences toont nu aan dat het volwassen brein niet alleen op lange termijn veranderingen kan ondergaan, maar dat zelfs elke maand kan doen.

De hippocampus
De hippocampus
Hormonen
De hippocampus van vrouwen blijkt elke maand een verandering te ondergaan. En die verandering gaat gelijk op met de verandering in hormonen. Dat is te lezen in het blad Scientific Reports. “We ontdekten dat tegelijk met de toename van oestrogeen die voorafgaat aan de ovulatie ook het volume van de hippocampus toeneemt: zowel het volume van grijze stof als dat van witte stof,” vertelt onderzoeker Claudia Barth.

Gedrag
Onduidelijk is nog hoe deze veranderingen in het brein het gedrag en de cognitieve vaardigheden van vrouwen beïnvloeden. “De hippocampus speelt een belangrijke rol in onze herinneringen, onze stemming en onze emoties,” vertelt Barth.

Het onderzoek kan mogelijk uiteindelijk leiden tot een beter beeld van PMDD, een ernstige vorm van PMS (premenstrueel syndroom). Ongeveer één op de twaalf vrouwen lijdt aan PMDD. Deze vrouwen hebben in de dagen voor hun menstruatie ernstige fysieke en psychische klachten, zoals lusteloosheid en heftige stemmingswisselingen. “Om dit beter te begrijpen, moeten we eerst vaststellen welk maandelijks ritme het brein van een gezonde vrouw volgt. Alleen dan kunnen we onthullen hoe dat verschilt van dat van vrouwen met PMDD.”

Bronmateriaal

"Female brains change in sync with hormones" - Max Planck Gesellschaft

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd