Brein van slapeloze is constant in verhoogde staat van paraatheid

wakker

Wetenschappers hebben ontdekt dat het deel van het brein dat bewegingen controleert veel actiever en plastischer is bij mensen met chronische slapeloosheid. Het onderzoek bewijst dat het brein van mensen met slapeloosheid constant in een soort verhoogde staat van paraatheid is.

Uit experimenten met mensen met en zonder slaapproblemen blijkt dat het deel van het brein dat bewegingen controleert bij mensen met slaapproblemen veel plastischer is. Dat wil zeggen: het is veel beter in staat om nieuwe dingen te leren. En dat is opvallend. Slaapgebrek wordt meestal geassocieerd met een slechter geheugen en een gebrek aan concentratie. De onderzoekers verwachtten dan ook dat het gemakkelijker zou zijn om het brein van mensen zonder slaapproblemen iets nieuws te leren. Maar dat was dus niet het geval.

De onderzoekers ontdekten ook dat de neuronen in de motorische cortex gemakkelijker actief worden bij mensen met slapeloosheid. Het suggereert dat mensen met slapeloosheid voortdurend meer informatie verwerken dan mensen zonder slaapproblemen en dat dat mogelijk het slaapgebrek veroorzaakt. “Slapeloosheid is geen stoornis die alleen ‘s nachts speelt,” vertelt onderzoeker Rachel E. Salas. “Het is een hersenaandoening, vergelijk het met een lichtschakelaar die altijd aan staat.”

Waarom het brein van mensen met slapeloosheid plastischer is, is onbekend. Het is ook niet duidelijk of het plastische brein een gevolg of oorzaak van slapeloosheid is. Desalniettemin hopen de onderzoekers dat hun studie een bijdrage kan leveren aan het diagnosticeren en behandelen van slapeloosheid.

Bronmateriaal

"Insomniac's brain 'like a light switch that is always on,' Hopkins researcher says" - JHU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mari Moon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd