Daarom begrijpt uw hond u zo goed: sommige delen van zijn brein lijken op die van u

hond2

Mensen en honden begrijpen elkaar doorgaans uitstekend. Een nieuw onderzoek kan verklaren hoe dat komt. Onderzoekers hebben ontdekt dat honden net als mensen een specifiek deel van hun brein gereserveerd hebben voor het verwerken van stemmen én dat honden in staat zijn om emoties te horen.

Onderzoekers verzamelden elf honden en leerden ze om heel stil te liggen terwijl er een hersenscan werd gemaakt. Vervolgens namen de honden plaats in de scanner en kregen bijna 200 geluiden, gemaakt door mensen en honden, te horen. Bijvoorbeeld: blaffen, huilen en lachen. Ook een aantal menselijke proefpersonen nam in de hersenscan plaats en luisterde naar die geluiden.

Het brein
Uit het onderzoek blijkt dat honden en mensen wanneer ze naar de geluiden luisteren vergelijkbare locaties in het brein activeren. Ook bleek – niet geheel verrassend – het brein van honden sterker te reageren op geluiden van honden dan op geluiden van mensen. Net als het brein van mensen sterker reageerde op geluiden van mensen dan op geluiden van honden.

WIST U DAT…

Emotie
Ook toonden de onderzoekers aan dat er grote overeenkomsten zijn tussen de manier waarop honden en mensen emotioneel geladen geluiden verwerken. Bij beide soorten werd de primaire auditieve cortex sterker actief bij het horen van geluidjes van geluk dan bij het horen van geluidjes van verdriet.

Verschillen
Er waren echter ook de nodige verschillen tussen honden en mensen. Zo bleek bij de honden 48 procent van alle voor geluid gevoelige hersenregio’s sterker te reageren op andere geluiden dan stemmen. Bij mensen toont slechts drie procent van alle delen van het brein die gevoelig zijn voor geluid een sterkere reactie wanneer andere geluiden dan stemmen klinken.

Het onderzoek kan mogelijk deels verklaren waarom mensen en honden elkaar doorgaans zo goed begrijpen. “Honden en mensen delen een vergelijkbare omgeving,” stelt onderzoeker Attila Andics. “Onze resultaten suggereren dat ze ook vergelijkbare hersenmechanismen gebruiken om sociale informatie te verwerken. Dit kan de succesvolle vocale communicatie tussen de twee soorten onderschrijven.”

Bronmateriaal

"Human and dog brains both have dedicated 'voice areas'" - Cell Press (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door isotonic.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd