Brein van epileptische patiënt reageert anders op muziek

  noot

  Wellicht kan muziek – in aanvulling op ‘traditionele’ behandelingen – helpen om epileptische aanvallen te voorkomen.

  Ongeveer tachtig procent van de epilepsie-patiënten lijdt aan een vorm van epilepsie die zijn oorsprong vindt in de temporale kwab. In ditzelfde deel van het brein bevindt zich ook de auditieve cortex die muziek verwerkt. Het bracht onderzoekers op het idee om te kijken welke invloed muziek op het brein van mensen met epilepsie had.

  Experiment
  Onderzoekers verzamelden mensen die leden aan epilepsie en een controlegroep bestaande uit mensen die geen epilepsie hadden. De proefpersonen luisterden vervolgens naar tien minuten stilte, gevolgd door een klassiek muziekstuk of My Favorite Things (van John Coltrane), daarna volgde opnieuw tien minuten stilte en weer een klassiek muziekstuk of My Favorite Things (afhankelijk van wat de proefpersonen eerder al gehoord hadden). Sommige mensen hoorden eerst een klassiek muziekstuk, anderen luisterden eerst naar John Coltrane.

  Resultaten
  Uit het onderzoek blijkt dat de hersenactiviteit van mensen wanneer ze muziek horen, toeneemt. Maar nog interessanter is dat de hersenactiviteit van mensen met epilepsie sterker synchroon liep met de muziek en dat was met name het geval in de temporale kwab.

  De onderzoekers zien mogelijkheden. Ze denken dat muziek – in combinatie met de traditionele behandeling tegen epilepsie – wel eens gebruikt kan worden om epileptische aanvallen te voorkomen.

  Bronmateriaal

  "Can music help people with epilepsy?" - American Psychological Association (via Eurekalert.org)

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd