Nieuw onderzoek wijst erop dat ‘dode’ hersencellen na onthoofding mogelijk nog te activeren zijn.
Wanneer ratten onthoofd worden dan leven ze nog een minuutje. Na zo’n zestig seconden is er sprake van de zogenoemde ‘wave of death’: hersencellen krijgen geen zuurstof en energie meer. Onderzoekers gingen er altijd vanuit dat dat het einde was: na de ‘wave of death’ was het brein dood. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat dat wellicht niet helemaal klopt.
Eerder onderzoek
In eerdere studies hebben wetenschappers al volop geëxperimenteerd met onthoofding. Zo ook in Nederland. Wetenschappers uit Nijmegen presenteerden in januari nog een onderzoek waarin ze ratten onthoofden. Sommige ratten werden verdoofd. Anderen niet. Met behulp van een EEG werd de hersenactiviteit zowel voor als na de onthoofding gemeten. Zowel bij de verdoofde als onverdoofde ratten gaf de EEG zeventien seconden na de onthoofding aan dat er geen activiteit meer was. En al 3,7 seconden na de onthoofding was de activiteit zo beperkt dat de dieren zeker buiten bewustzijn waren. Maar ongeveer een minuut na de onthoofding gebeurde er iets vreemds: er ging een langzame, flinke elektrische stroom door de hersenen. De ‘wave of death’. De Nederlanders concludeerden dat dat de laatste stuiptrekkingen waren. Nu waren de ratten echt dood.
Leven
Maar in een nieuw onderzoek trekken onderzoekers van de universiteit van Twente dat weer in twijfel. Met behulp van computermodellen brachten ze de chemische processen in het brein van ratten in kaart. Ze ontdekten dat er inderdaad sprake was van een ‘wave of death’, maar dat wil niet zeggen dat de hersencellen het dan echt begeven. Als de cellen na de ‘wave of death’ van zuurstof en glucose zouden worden voorzien, zouden ze weer kunnen werken. Dat is ook bewezen: hersencellen van overleden mensen kunnen in het lab nog weken voortleven.
Volgens de onderzoekers is het niet zo dat de hersencellen hun werk weer helemaal kunnen doen: ze zijn toch beschadigd. Maar het moet mogelijk zijn om ze nog na de ‘wave of death’ op gang te krijgen. Onderzoekers zijn voornemens om daar nu met te gaan experimenteren.