Brein groeit al na twee uur training

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat twee uur kinderlijke training genoeg is om het menselijk brein te laten groeien.

Door twee uur lang heel specifieke oefeningen te doen, kunnen onze hersenen al groeien, zo toonden de onderzoekers aan. Om wat voor oefeningen het gaat? De taken die een jong kind ook doet om te leren!

Plastisch
De hersenen van een jong kind groeien heel hard. Dat is niets nieuws. Maar het volwassen brein is ook nog ‘kneedbaar’. Eerder toonden onderzoekers zelfs aan dat de grijze stof in een volwassen brein na weken van training kan groeien. Nieuw onderzoek toont echter aan dat in kortere tijd ook veel mogelijk is. “Onze vondsten suggereren dat het volwassen menselijke brein veel plastischer is dan gedacht,” stelt onderzoeker Li-Hai Tan.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs 2500 jaar oude hersenen hebben gevonden?

Experiment
De wetenschappers gaven negentien volwassenen de opdracht om verzonnen woorden te leren voor bepaalde tinten groen en blauw. Dat leerproces lijkt op dat van kinderen die moeten leren om woorden met bepaalde dingen te associëren. De volwassenen oefenden de nieuwe woorden met behulp van een scherm. Ze kregen de naam van de kleuren te horen, kregen de kleuren te zien en moesten ze benoemen en aangeven of kleuren en woorden overeenkwamen. De volwassenen trainden dat vijf keer. Die trainingen waren verspreid over drie dagen en duurden in totaal 1 uur en 48 minuten.

Flinke veranderingen
Na het experiment werd gekeken of er in het brein iets veranderd was. De onderzoekers bestudeerden de scans en ontdekten dat de grijze stof in de linker visuele cortex flink was toegenomen. Dit deel van de hersenen is nauw betrokken bij kleuren en perceptie. “We waren zo verbaasd. We konden niet geloven dat de structuren in het menselijke brein zo snel veranderen.”

De studie kan van grote waarde zijn voor mensen met hersenstoornissen. Wellicht is een stoornis in veel kortere tijd te verhelpen dan gedacht. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bovenstaande foto is gemaakt door Andrew Mason (via Wikipedia.org).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd