Brein bepaalt de hoeveelheid cholesterol

De hoeveelheid cholesterol in het bloed wordt deels beïnvloed door ons brein en is dus niet puur afhankelijk van hetgeen we eten. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De ontdekking is hoopgevend en kan tot een nieuwe behandeling leiden.

De onderzoekers ontdekten dat de hoeveelheid cholesterol op afstand bediend wordt door het hongerhormoon ghreline. Dit hormoon bepaalt hoeveel cholesterol de lever los mag laten.

Experiment
Een verhoogde hoeveelheid ghreline leidde in experimenten met muizen tot meer cholesterol in het bloed. Ghreline remt een stofje in het brein dat de inname van calorieën regelt en ervoor zorgt dat er energie wordt verbruikt. Wanneer dit stofje wordt afgeremd, neemt de hoeveelheid cholesterol toe.

Hartaanval
Cholesterol is een serieus probleem dat steeds meer slachtoffers maakt. De vettige substantie kan tot hartaanvallen en beroertes leiden. Vooralsnog worden mensen met een verhoogd risico op cholesterol aangeraden om hun dieet aan te passen.

Dit onderzoek toont echter aan dat een aanpak van het brein ook kan helpen. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe het hongerhormoon in de strijd tegen cholesterol kan worden ingezet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd