Waarom lukte het de Japanse ruimtesonde Akatsuki niet om in de juiste baan om de planeet Venus te komen? De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA laat weten dat er sprake was van een brandstofprobleem. Door het wegvallen van de druk in de brandstoftank werd de ruimtesonde niet genoeg afgeremd om in een baan om de broeikasplaneet te komen. De kans is erg klein dat het over zes jaar – als de ruimtesonde opnieuw langs Venus scheert – wel gaat lukken.
De JAXA heeft de data van Akatsuki geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de druk begon weg te vallen na het starten van de raketmotor. Twee minuten en 23 seconden na het uitvoeren van een manoeuvre om in de juiste baan om Venus te arriveren verloor de ruimtesonde zijn balans en miste hij het hoofddoel.
In 1998 overkwam de Japanse ruimtesonde Nozomi ook zoiets. De Marssonde slaagde er niet in om Mars te bereiken, omdat de druk in het brandstofsysteem wegviel.
Akatsuki – dat in Japan ‘dageraad’ betekent – is niet alleen een ruimtesonde, maar ook nog eens een satelliet. Met vijf camera’s zou de sonde het wolkendek van Venus in kaart gaan brengen. Op dit moment draait de Europese Venus Express om Venus. Voorlopig zal dit ruimtevaartuig geen gezelschap krijgen.