Brachten de Vikingen Amerikanen naar Europa?

Meer dan duizend jaar geleden arriveerde de eerste Amerikaan in Europa. Het zou gaan om een vrouw die door de Vikingen mee naar IJsland werd gebracht. Dat blijkt uit onderzoek. De vondst bevestigt wat onderzoekers al lang vermoedden: de Vikingen bezochten Amerika zo’n zeven eeuwen voordat Christopher Columbus voet aan wal zette.

De onderzoekers analyseerden het DNA van zo’n tachtig mensen. De proefpersonen maakten deel uit van vier IJslandse families en beschikten allemaal over een DNA-type dat normaal gesproken alleen onder de oorspronkelijke bevolking van Amerika en Aziaten wordt gevonden.

Geen Aziaten
“We dachten eerst dat het DNA van recent tot stand gekomen Aziatische families in IJsland was,” vertelt onderzoeker Carles Lalueza-Fox. “Maar toen we de genealogie van de familie bestudeerden, ontdekten we dat de vier families afstamden van voorouders die tussen 1710 en 1740 ook al in dit gebied woonden.”

Moeder
Het DNA-type is ook nog eens mitochondriaal. Dat betekent dat het via de moederlijke lijn wordt doorgegeven. Daaruit volgt dat een vrouwelijke Amerikaanse het naar IJsland moet hebben gebracht.

WIST U DAT…

…de wilde Vikingen er een verfijnde kunst op nahielden?

De onderzoekers hopen in de toekomst nog meer IJslanders te vinden die eigenlijk van Amerikanen afstammen. “In tegenstelling tot de voorgaande aanname dat deze lijn recent in IJsland arriveerde, blijkt nu uit genealogische analyses dat de lijn 300 jaar geleden al in IJsland voorkwam,” zo schrijven de onderzoekers in het American Journal of Physical Anthropology. “Zo ontstaat de intrigerende mogelijkheid dat de IJslandse lijn terug te voeren is naar de reizen van de Vikingen naar Amerika.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd