BP wil olielek op 27 juli dichten

  BP heeft zichzelf een keiharde deadline opgelegd: 27 juli moet het olielek dicht zijn. Dat is veel eerder dan gepland; in eerste instantie zou het lek halverwege augustus gesloten worden. Maar: “In een perfecte wereld zonder onderbrekingen is het mogelijk om het lek tussen 20 en 27 juli te sluiten,” aldus BP.

  Natuurlijk is die datum niet zomaar willekeurig gekozen; op 27 juli moet BP verantwoording afleggen aan de aandeelhouders en de cijfers van het tweede kwartaal bekend maken. Het zou mooi zijn als daar direct tussen neus en lippen door gemeld kan worden dat dé olieramp van de 21e eeuw ten einde is.

  Perfect?
  De grote vraag is: is het haalbaar? BP houdt zelf al een slag om de arm door woorden als ‘zonder onderbrekingen’ of ‘in een perfecte wereld’ te gebruiken. En dat lijkt terecht. Het orkaanseizoen is tenslotte nog maar net begonnen en kan die ‘perfecte wereld’ wel eens flink overhoop schoppen.

  Plan B
  Het is dus twijfelachtig of het allemaal gaat lukken, maar BP heeft een plan B klaarliggen. Maar vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat alles volgens plan verloopt. Dat betekent dat de leiding waar nu olie uit lekt, gedicht moet worden. Daarna zal deze weer worden aangesloten op bestaande pijpleidingen die in twee nabij gelegen gas- en olievelden liggen.

  Ondertussen heeft de staf van BP wel andere dingen aan het hoofd: de waarde van de aandelen van BP is sinds april gehalveerd. Om te voorkomen dat BP de rekeningen die de Amerikaanse overheid gretig toestuurt niet kan betalen en wordt overgenomen, zou BP-baas Tony Hayward in gesprek zijn met een investeerder uit Abu Dhabi.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd