‘BP verbrandt zeeschildpadden levend’

Om de olie zoveel en zo snel mogelijk op te ruimen maakt BP gebruik van een oude methode: het verbranden van de olie die op het water ligt. Een effectieve aanpak met bijwerkingen. Zo beweert een kapitein dat hij BP diverse dieren – waaronder bedreigde zeeschildpadden – heeft zien verbranden.

Die claim moest natuurlijk vroeg of laat komen. De rigoureuze aanpak waarbij olie min of meer gecontroleerd wordt verbrand, maakt geen onderscheid tussen brandstof of levend weefsel. Dus gaat er wel eens iets mis.

Aanpak
BP werkt als volgt: er wordt met twee boten uitgevaren. Tussen de boten hangt een balk waardoor de olie wordt ingesloten. Vervolgens gaat de vlam erin. “Als de schildpadden daar eenmaal in zitten (in het gebied tussen de boten, red.) kunnen ze er niet meer uit” vertelt Mike Ellis, de kapitein die in een filmpje op YouTube zijn gal spuwt. Ellis zou met zijn boot drie weken het water opgaan om schildpadden van de olie en branden te redden, maar BP heeft daar een stokje voor gestoken. “Ze houden ons van het werk dat zo hard nodig is.” Dat betekent dat de schildpadden het op hun eigen houtje moeten doen.

Aannemelijk
Hoewel er officieel niets bekend is over verbrande schildpadden en andere dieren, is de claim aannemelijk. Zo publiceerde de Los Angeles Times onlangs een artikel waarin beschreven werd hoe in een gebied van 1300 vierkante meter dagelijks zestien gecontroleerde branden plaatsvinden.

Kemps schildpad
Kapitein Ellis geeft aan dat de schildpadden die hij in de problemen heeft zien doen komen, vrijwel allemaal Kemps schildpadden zijn. Dit is een zeer bedreigde diersoort. Het beschadigen of doden van deze dieren is een kostbare kwestie en kan boetes tot 50.000 dollar opleveren. Een enorm bedrag waar BP waarschijnlijk niet van onder de indruk zal zijn; de rekening aan het adres van de oliemaatschappij loopt in de miljarden dollars.

Natuurlijk is het verbranden van zeeschildpadden geen ideale oplossing, maar tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat BP met de rug tegen de muur staat. Het laten dobberen van olie is ook geen optie, want dan raken nog meer dieren met het goedje besmeurd. Het lijkt dan ook kiezen tussen twee kwaden. Of BP de juiste keuze maakt? Dat blijft voorlopig onduidelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd