BP-olie bereikt kust Florida

Na de kusten van Louisiana, Mississippi en Alabama spoelde de BP-olie vorige week aan op de kust van Florida. Het populaire Pensacola Beach is één van de eerste stranden van de zonnige staat, die werd bedekt met een laag ‘zwart goud’. De vervuiling kan grote gevolgen hebben voor het toerisme.

Florida loopt gevaar dat toeristen de Amerikaanse staat mijden. En dat is een groot probleem voor de Amerikaanse economie, want de toeristische sector in Florida vertegenwoordigt een jaarlijkse waarde van zestig miljard dollar (48 miljard euro). Als er minder toeristen naar Florida komen, schaadt dit verschillende sectoren en kan dit resulteren in veel faillissementen.

Natuurlijk kunnen bedrijven claims naar BP sturen, maar het Britse oliebedrijf heeft nog lang niet alles uitbetaald. Zo verloor Jeff Taggart, eigenaar van een haven in Florida, tot nu toe 40.000 dollar door de olieramp. BP heeft slechts 10.000 dollar overgemaakt op de bankrekening van Taggart.

De getroffen stranden werden vrijdag alweer schoongemaakt. Toch is de psychische schade groot. “Zolang de wind de olie van de kust hield, waren we optimistisch”, zegt Meg Peltier van de Amerikaanse Kamer van Koophandel. “Nu de kust van Florida is getroffen, is de wind uit de zeilen verdwenen.”

100 miljoen dollar per dag
Steeds meer mensen worden zich bewust van de grote gevolgen die een olieramp heeft. Op dit moment kost de olieramp 100 miljoen dollar per dag.

Olielek
BP probeert het lek in de Golf van Mexico te stoppen op het punt waar de olie het reservoir ontmoet. Toch gaat het boren nog zeer langzaam. Vorige week werd er nog geboord met een snelheid van 300 meter per dag; dit weekend daalde het tempo naar 30 meter per dag. Het is te hopen dat BP de deadline in augustus gaat halen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd