BP mag olie verbranden

BP heeft toestemming gekregen om de olie en het gas dat uit de kapotte leidingen komt zetten direct te verbranden. De aan al kanten bekritiseerde oliemaatschappij hoopt op deze manier drie keer meer ruwe olie en gas uit de Golf van Mexico te kunnen houden.

BP heeft aangekondigd tegen het eind van de maand dagelijks zo’n acht miljoen liters olie op te vangen. Daartoe worden verschillende middelen ingezet. Zo wordt olie nog steeds vanuit de geplaatste kap naar het oppervlak gepompt. Schepen voeren de brandstof daar af. Daarnaast kan olie worden ingesloten en verbrand. BP heeft tevens aangekondigd gebruik te gaan maken van de machines van acteur Kevin Costner en Ocean Therapy Solutions. Deze machines zijn in staat om water van olie te scheiden.

Blikseminslag
Om de zaak definitief onder controle te krijgen, zijn naar schatting nog vele maanden nodig. En dan moet alles natuurlijk ook wel volgens plan verlopen. Gisteren nog had BP met een flinke tegenslag te maken toen één van de schepen die de olie opslaan door de bliksem werd getroffen. Niemand raakte gewond, maar de opvang van olie moest tijdelijk worden stilgelegd.

Druk
Dat BP zich momenteel in allerlei bochten wringt om de schade te beperken, is niet verrassend. De Amerikaanse overheid blijft de oliemaatschappij onder druk zetten en heeft reeds aangekondigd alle gemaakte kosten op BP te zullen verhalen.

Bezuinigen
Door allerlei onderzoeken wordt steeds beter duidelijk wat tot de ramp in de Golf van Mexico leidde. De laatste resultaten wijzen erop dat BP een aantal bezuinigingen heeft doorgevoerd die in combinatie met enkele blunders aan de totstandkoming van de ramp hebben bijgedragen.

Wetenschappers hebben berekend dat er in het ergste geval reeds 432 miljoen liter olie in de Golf is beland.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd