BP: “Lek is gedicht”

BP heeft vandaag bekend gemaakt dat er geen olie meer in de Golf lekt. De kap die het bedrijf over het lek heeft geplaatst om het tijdelijk te dichten, heeft alle tests roemrijk doorstaan. Reden tot vreugde, dus. Maar juich niet te vroeg, want we zijn er nog niet.

“Het is een prachtig resultaat, maar we bevinden ons nog ver van de finishlijn,” zo merkt Doug Suttles van BP op. Ook president Barack Obama is voorzichtig verheugd. Hij benadrukt dat de laatste poging van BP om het lek te dichten zich nog steeds in een testfase bevindt.

Geslaagd
Tijdens de laatste test sloot BP alle kleppen en voerde het bedrijf de druk langzaam op om te zien hoeveel de kap hebben kon en of er elders nog olie uit de leiding liep. Dat laatste bleek niet het geval te zijn. Daarmee hoeft de Golf van Mexico voor het eerst sinds 20 april van dit jaar geen olie meer te incasseren.

Permanent
De kap kan het lek bovendien kort afsluiten, wanneer schepen aan de oppervlakte vol zijn met olie en plaats moeten maken voor nieuwe boten. Of wanneer een orkaan om de hoek komt kijken. Natuurlijk is het maar een tijdelijke oplossing: de kap geeft BP de tijd om twee zogenaamde ‘relief wells’ te boren en het lek uiteindelijk ergens in augustus permanent te sluiten.

Via de kap wordt de olie nog steeds omhoog gepompt. Aan het oppervlak liggen boten die de olie opvangen. Zij zijn in staat om zo’n 80.000 vaten olie per dag op te slaan. Dat zou betekenen dat er vanaf dit moment geen olie meer in de Golf hoeft te stromen; er komen ‘slechts’ 35.000 tot 60.000 vaten per dag uit het lek zetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd