‘BP legt wetenschappers het zwijgen op’

Cary Nelson, het hoofd van de American Association of Professors is boos op BP. Volgens Nelson probeert de oliemaatschappij wetenschappers middels een contract het zwijgen op te leggen. “Dit is een zeer groot bedrijf dat faculteiten met geld het stilzwijgen wil opleggen.”

BP heeft een flink aantal wetenschappers in de arm genomen om onderzoek te doen naar de gevolgen van de olieramp. In het contract van de onderzoekers – waarvan de BBC beweert een kopie te hebben – zou staan dat zij hun wetenschappelijke resultaten niet mogen publiceren. Ook zouden de onderzoekers hun data in ieder geval de komende drie jaar – of totdat de overheid op basis van de onderzoeksresultaten actie onderneemt – nog voor zichzelf moeten houden.

Transparantie
Bob Shipp van de universiteit van South Alabama onderschrijft de beschuldigingen van Nelson aan het adres van BP. “Ze (BP, red.) namen contact met met op en zeiden ze mijn hele departement wilden betrekken bij het ontwikkelen van een een goed restauratieplan voor na de ramp,” vertelt hij. “Wij bepaalden de basisregels. We wilden controle hebben over de onderzoeksresultaten en de transparantie en vrijheid hebben om deze gegevens aan andere onderzoekers te laten zien voor collegiale toetsing. Ze gingen weg en we hebben nooit meer wat van ze gehoord.”

BP versus VS
Volgens Nelson is de aanpak van BP gevaarlijk. “Ons vermogen om als land deze ramp te evalueren en een beleid op te stellen en beslissingen te maken kan door de stilte van de wetenschappers worden beïnvloed. Het werkt vernietigend. In zeker opzicht is dit tenslotte BP versus de Amerikanen.”

Invloed
Ook maakt Nelson zich zorgen over de enorme invloed die BP heeft. Er zou wel eens sprake kunnen zijn van verstrengelde belangen als bedrijven en academici zich op deze manier aan elkaar verbinden. “Het is een probleem als een wetenschapper zo nauw verbonden raakt aan een bedrijf met zulke machtige financiële belangen. Mijn advies zou zijn: denk nog eens na voordat je een contract ondertekent van een bedrijf wiens machtige economische belangen op het spel staan.”

BP
BP heeft in een reactie bekendgemaakt de onderzoekers geen enkele beperking op te leggen.

Het contract dat de BBC in handen heeft gekregen, is hier in te zien. Er gaan geruchten dat het ondertekenen van het contract wetenschappers zo’n 250 Amerikaanse dollar (ongeveer 194 euro) per uur oplevert.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd