BP krijgt eerste rekening

De Verenigde Staten hebben BP op een eerste rekening getrakteerd. Daarop zijn alle totnogtoe gemaakte kosten verrekend. Het gaat om een bedrag van zo’n 69 miljoen dollar (oftewel 57 miljoen euro). En daarmee is BP er nog niet; er komt nog meer.

Robert Gibbs liet de pers namens het Witte Huis weten dat de regering de Amerikaanse belastingbetaler met deze aanpak tegemoet wil komen. Het is in de ogen van de Amerikanen onacceptabel dat de kosten van deze ramp op de burgers worden verhaald. Tegelijkertijd profiteren die burgers er natuurlijk wel van. Duizenden mensen hebben plots werk gevonden nu de olie met duizenden vaten per dag in zee stroomt.

Kap
BP doet er ondertussen alles aan om de ramp een halt toe te roepen. Zo is het bedrijf nu druk bezig om het lek met een kap te overkoepelen. Deze kap moet de olie opvangen en via leidingen naar het oppervlak voeren. Daar wachten schepen om die olie af te voeren.

Augustus
Of het gaat lukken, is nog onduidelijk. Maar zelfs als de kap naar behoren werkt, blijft het lek nog open. Om de leidingen voorgoed te sluiten, moet de druk eraf worden gehaald. Maar dat kan volgens BP pas in augustus gebeuren. Tot die tijd moet de olie op een andere manier bedwongen worden.

Florida Keys
De olievlek bedreigt op dit moment Alabama, Mississippi en Florida. Alleen in Florida is al meer dan 200 kilometer kust aangetast. Gevreesd wordt voor het beroemde en zeer kwetsbare natuurgebied Florida Keys. Er gaan geruchten dat de olie daar reed is aangetroffen, maar de overheid wil dat niet bevestigen.

Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de middelen die ingezet worden om de olie te bestrijden. Men maakt gebruik van dispergeermiddelen om de olie af te breken. Al bijna één miljoen vaten chemicaliën zijn om die reden in het water gegooid. Het effect daarvan op het zeeleven is echter onbekend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd