BP gaat door met ‘Top Kill’-operatie

Na een uitstel van achttien uur gaat BP door met het pompen van zware modder in het olielek in de Golf van Mexico. Deze procedure is bekend als de ‘Top Kill’-operatie. Is BP’s laatste poging om het lek te dichten een succes? Dat onthult het bedrijf pas later vandaag of na het weekend. Een ding is zeker: de olieramp in de Golf van Mexico is de grootste Amerikaanse olieramp ooit.

Gisteren vertelde de Amerikaanse kustwacht dat er geen olie meer uit het lek stroomt. “Er lekt geen olie en gas meer uit de leiding die naar de oppervlakte stroomt,” aldus kustwacht-commandant Thad Allen tegen radiostation WWL First News.

Nu het olielek is gedicht zal er waarschijnlijk meer aandacht besteed worden aan de opruiming van de smurrie, die vooral in natuurgebieden veel schade heeft aangericht.

Tweede oliepluim
Vandaag kwam in het nieuws dat wetenschappers een tweede, vrijwel onzichtbare oliepluim hebben ontdekt in de Golf van Mexico. De pluim bevindt zich onder het oppervlak en is zo’n tien kilometer groot. Op sommige plaatsen reikt de pluim maar liefst tot drie kilometer diep.

Het is nog onduidelijk wat ervoor gezorgd heeft dat de olie zo diep en ver kan strekken. Wellicht spelen de chemicaliën die BP gebruikt om de olie op te ruimen een rol. Normaal worden deze stoffen alleen op de olievlek aan het oppervlak aangebracht, maar BP liet ze zodra de olie uit het lek kwam los. Dat is nog nooit eerder gedaan en kan nu dus een fatale fout blijken.

Obama
President Barack Obama heeft ondertussen spijt betuigd. “Als u zich afvraagt wie verantwoordelijk is, dan neem ik die verantwoordelijkheid op me”, concludeerde Obama tijdens een nieuwsconferentie. “Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat alles gedaan wordt om het lek te dichten. Dit betekent niet dat het makkelijk is of direct gebeurt. Maar ik verzeker u: de overheid is volop bezig. Ik ook.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd