BP faalt…alweer

BP heeft bekendgemaakt dat de Top Kill-operatie is mislukt. De oliemaatschappij pompte zware modder in de oliebron in de hoop dat de olie er niet langer uit kon komen. Het mocht niet baten. In overleg met de Amerikaanse overheid gaat BP nu weer iets anders proberen.

De oliemaatschappij gaat opnieuw een koepel over het lek plaatsen. Deze koepel houdt de olie vast en schepen kunnen de olie dan liter voor liter afvoeren. Voordat deze nieuwe techniek van start gaat, moet er echter nog een hoop gebeuren. De verwachting is dat het nog vier tot zeven dagen duurt voordat de koepel geplaatst wordt.

Mislukkingen
BP heeft zich al in allerlei bochten gewrongen om het lek te dichten. Eerst door de olieleidingen met behulp van robots te sluiten. Dat mislukte. Daarna kwam er een koepel op te staan, maar ook dat ging fout; de afvoer van de koepel raakte verstopt. Vervolgens werd de olie met behulp van slangen afgevoerd, maar daarbij ontsnapte nog zoveel olie dat de poging al snel gestaakt werd. De zeer ambitieuze Top Kill-operatie is nu dus ook misgelopen. Er werd zware modder in het lek gespoten om het te dichten, maar er bleef olie ontsnappen.

Obama
BP is overigens niet de enige die met de handen in het haar zit. De kritiek op Obama neemt ook steeds verder toe. De mogelijkheid bestaat dat de kritiek Obama dwingt om BP aan de kant te schuiven en zelf de regie over de reddingspogingen over te nemen.

BP zag de Top Kill-operatie als de beste optie om de olieramp een halt toe te roepen. Gedurende vorige week was het optimisme dan ook groot. Maar daar is nu weinig meer van over. Toch geven medewerkers van BP aan dat de te plaatsen koepel waarschijnlijk het hele probleem oplost. Maar wij hebben van de geschiedenis geleerd. Dus wat ons betreft: eerst zien en dan geloven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd