BP en Rusland gaan boren in de Noordelijke IJszee

  BP en het Russische energiebedrijf Rosneft hebben een deal gesloten en gaan samen boren in de Noordelijke IJszee. Onder deze zee ligt heel veel olie, alleen kost het veel moeite om het zwarte goud te bereiken. De grote vraag is of BP en Rusland wel rekening houden met het milieu. Een mogelijke olieramp in de Noordelijke IJszee zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben.

  Waarom het moeilijk is om te boren in de Noordelijke IJszee? Dit komt door de gure omstandigheden op de noordpool. IJsbergen, koude temperaturen, dichte mist en harde windstoten maken van de noordpool een moeilijke plek om olie te boren. Daarnaast komt de zon zes maanden per jaar niet boven de horizon en kunnen boten een boorplatform moeilijk bereiken in verband met ijsvorming.

  VRAAGJE

  Kan BP-ramp zich ook in Noordzee voltrekken?

  Grote gevolgen
  Stel, er vindt een olieramp plaats in de Noordelijke IJszee, dan is het moeilijk om de olie op te ruimen. In het donker is het moeilijk om te zien waar de olie heengaat. Daarnaast kan de olievlek erg groot worden als boten de rampplek niet kunnen bereiken.

  OLIERAMP BP

  De gevolgen van een olieramp zouden groter zijn in de Noordelijke IJszee dan in de Golf van Mexico. Dit komt omdat de noordpool een fragiel ecosysteem heeft met een fijngevoelige voedselketen. Een olieramp zorgt er mogelijk voor dat diersoorten uitsterven met een verstoorde voedselketen als gevolg.

  Andere bedrijven
  De kans is groot dat meer bedrijven willen boren in de Noordelijke IJszee, zoals Shell. Shell werd onlangs nog tegengehouden door de Verenigde Staten, maar wellicht sluit het bedrijf een deal met de Russische overheid en dan heeft de Verenigde Staten weinig meer te zeggen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd