‘Bouwstenen van leven op Mars gevonden én vernietigd in 1976’

Uit nieuw onderzoek blijkt dat NASA’s Vikinglanders in 1976 mogelijk chemische bouwstenen vonden op Mars. Een bewijs dat er misschien ooit leven was op Mars. De Vikinglanders analyseerden het oppervlak van Mars door bodemmonsters te verhitten, maar tijdens dit proces werden de bouwstenen (perchloraat) mogelijk vernietigd.

De Vikinglanders vonden tijdens de verhitting twee organische verbindingen: dichloormethaan en chloormethaan. Dit zijn volgens Mexicaanse en Amerikaanse wetenschappers verbindingen die overblijven als een bodemmonster met perchloraat wordt verhit.

“Dertig jaar geleden was het een verrassing dat de Vikinglanders geen chemische bouwstenen vonden”, zegt Chris McKay van NASA’s Ames onderzoekscentrum. “Nu blijkt het missende puzzelstukje eindelijk gevonden.” Perchloraat, een sterke oxidator, vervliegt als het wordt verhit.

Wetenschappers bakten perchloraat in de Chileense woestijn, waarna dichloormethaan en chloormethaan ontstonden. Gelukkig hoeven wetenschappers niet lang te treuren over deze wetenschappelijke misser, want in 2012 gaat de Curiosity-rover naar Mars. Deze rover gaat het oppervlak van Mars onderzoeken. Zo hopen wetenschappers nog meer te leren over de rode planeet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd