Bouw van nieuwe Marsrover is live te volgen

Wetenschappers en technici bouwen op dit moment aan de gloednieuwe marsrover Curiosity. En u kunt dat vanuit uw luie stoel live volgen. NASA heeft een webcam in het Jet Propulsion Laboratory opgehangen en biedt iedereen zo de mogelijkheid om de rover – die in 2012 op Mars moet arriveren – geboren te zien worden.

De webcam laat geen geluid horen, maar beperkt zich tot beelden. Zo af en toe houden wetenschappers die aan de marsrover werken een vragenuurtje. Ook dat wordt via de livestream (zie hieronder) uitgezonden.

Robotarm
Op het moment van schrijven gebeurt er weinig in de werkplaats, maar aanstaande maandag is er gegarandeerd meer te beleven. Dan wordt namelijk een twee meter lange robotarm aan de rover bevestigd.

Verlaten
NASA laat weten dat het werk aan de marsrover gemiddeld genomen rond 8.00 uur lokale tijd begint. In de weekenden wordt er niet gewerkt. Er zijn momenten dat er ogenschijnlijk niets gebeurt en de rover er verlaten bijstaat, maar dan zijn de bouwers in een ander deel van het gebouw aan het werk.

Lancering
De marsrover wordt in de lente van 2011 naar NASA’s Kennedy Space Center verscheept. De lancering moet vervolgens ergens tussen 25 november en 18 december 2011 plaatsvinden. De rover arriveert – als alles volgens plan gaat – in augustus 2012 op Mars.

Curiosity is ontwikkeld om het aanzienlijk langer op Mars vol te houden dan diens voorgangers Spirit en Opportunity. De nieuwe rover gaat onderzoeken of Mars een omgeving is (geweest) waarin micro-organismen floreren.

Bronmateriaal

Persbericht NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd