Bouw Hawaïaanse reuzentelescoop gaat van start

thirty-meter-telescoop

Deze week start de bouw van de Thirty Meter Telescope. Dit ruim één miljard euro kostende project zal acht jaar duren. In 2022 hopen wetenschappers de Hawaïaanse telescoop in gebruik te nemen om de eerste sterren van het heelal te vinden.

In 2011 werd groen licht gegeven voor de bouw van de Thirty Meter Telescope. De hoofdspiegel is 30 meter breed, zoals de naam al weggeeft. De telescoop heeft een tien keer zo hoge resolutie als de Hubble-ruimtelescoop, die een spiegel van ‘slechts’ 2,4 meter heeft. Op dit moment is de Gran Telescopio Canarias de grootste spiegeltelescoop ter wereld met een hoofdspiegel van 10,4 meter breed.

Wanneer de Thirty Meter Telescope in 2022 in gebruik wordt genomen, zal dit niet de grootste telescoop ter wereld zijn. In datzelfde jaar is de bouw van de Europese Extremely Large Telescope klaar, en deze telescoop heeft een hoofdspiegel van maar liefst 39 meter. Deze telescoop wordt gebouwd in Chili, waar de atmosferische omstandigheden beter zijn dan in Europa.

Overigens gaat het hard met de telescopen. Zoals hieronder te zien is zijn er de afgelopen jaren veel telescopen opgeleverd en komen er de komende jaren veel telescopen bij, zoals ook de Giant Magellan Telescope (2020). Is het niet beter om gewoon één grote telescoop te bouwen? Bestuurslid Shri Kulkarni van de Thirty Meter Telescope vindt van niet. “Mijn verwachting is dat iedere telescoop wordt uitgerust met andere instrumenten”, zegt hij aan Space.com. Daarmee doelt hij op het feit dat instrumenten voor grote observatoria veel geld kosten. “Hierdoor kunnen de observatoria zich van elkaar onderscheiden.”

telescopen

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd