Botsen andere heelallen met ons universum?

Een paar weken geleden gebruikten wetenschappers de kosmische achtergrondstraling om aan te tonen dat het heelal in het verleden verschillende malen opnieuw is geboren. Concentrische cirkels in de achtergrondstraling tonen volgens fysicus Roger Penrose aan dat zwarte gaten in het vorige universum – dus nog voor de oerknal – op elkaar botsten. Nu is er weer een nieuwe theorie opgedoken en opnieuw dragen wetenschappers de kosmische achtergrondstraling voor als bewijs.

Een groep wetenschappers van de University College London denkt dat veel heelallen – inclusief het onze – continu uitdijen. Ook het multiversum, waar ons heelal deel van uitmaakt, dijt constant uit.

Terwijl ons heelal groeit, kan het volgens de wetenschappers tegen de rand van een ander universum botsen (zie afbeelding rechts). U kunt dit voor u zien als twee zeepbellen die in de lucht elkaar aanraken. Als dit gebeurt, dan ontploft ons heelal niet, maar wel zorgt dit voor een zogenaamde ‘kosmische kneuzing’. Volgens de wetenschappers zijn de kneuzingen te zien als hete plekken in de kosmische achtergrondstraling.

Een interessante insteek, maar er is veel meer data nodig om dit te bevestigen. Daarnaast kunnen wij niet een kijkje nemen buiten ons universum, dus het is de vraag of we ooit met zekerheid kunnen vaststellen dat er een multiversum bestaat. Wellicht blijven we er altijd over filosoferen?

De experimentele paper is te lezen op de wetenschappelijke website Arxiv.org. Hoe denkt u over meerdere heelallen en het multiversum? Filosofeer mee onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd