Botox helpt tegen migraine

Wie aan botox denkt, denkt aan strakgetrokken oudere dames. Onterecht, want botox is heel goed te gebruiken als medicijn tegen migraine. Dit beweren Britse wetenschappers. Tijdens testen heeft het middel bij 1300 patiënten de hoeveelheid aanvallen verminderd.

Botuline toxine wordt op dit moment voornamelijk gebruikt om rimpels te voorkomen. Toch werkt het ook als medicijn. Wetenschappers weten nog niet precies waarom botox werkt. Mogelijk legt het middel de spieren lam en houdt het pijnsignalen tegen.

Patiënten kregen iedere twaalf weken een aantal botoxinjecties in bepaalde nek- en hoofdspieren. Na een half jaar had de groep patiënten die botoxinjecties kregen minder aanvallen dan de groep patiënten die een placebo kreeg toegediend.

Na een jaar was het verschil duidelijk zichtbaar. Zeventig procent van de deelnemers kreeg nog maar half zo veel aanvallen als voorheen.

“Botox geeft veel migrainepatiënten een kans om een normaal leven te leiden”, zegt Lee Tomkins, directeur van Migraine Action. “Hierdoor kunnen mensen meer plannen maken en zijn ze minder afhankelijk van hun fysieke toestand.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd