“Boswachters, vandaag plannen we een bosbrand”

Wetenschappers overwegen op dit moment om in Amerika enkele bosbranden te veroorzaken en zo de CO2-uitstoot terug te dringen. Door specifieke delen land plat te branden, kunnen niet-geplande bosbranden minder ver reiken en komt bij zo’n brand ook minder CO2 vrij.

Het idee is niet nieuw. Veel boswachters doen al jarenlang hetzelfde. Ze verbranden bepaalde delen van het bos en voorkomen zo dat bomen bij een veel grotere brand in vlammen opgaan. “Het schijnt dat voorgeschreven branden een belangrijk deel van de strategie omtrent klimaatverandering kan zijn,” vertelt onderzoeker Christine Wiedinmyer. “Als we vuren opnieuw in onze ecosystemen introduceren, zijn we wellicht in staat om grotere bomen te beschermen en de hoeveelheid koolstof die bij een grote brand in de atmosfeer komt te reduceren.”

Volgens de onderzoekers is een gecontroleerde brand ook nog eens heel goed voor het milieu. Vuur is een natuurlijk onderdeel van het ecosysteem en door de juiste planten in brand te steken, kan de hoeveelheid CO2 worden teruggedrongen. Het meest gevaarlijke broeikasgas is namelijk in bomen opgeslagen en komt vrij zodra het vuur de bomen aanvreet. Door te voorkomen dat het vuur de bomen bereikt, wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot van de VS aanzienlijk verminderd.

“Als vuur frequenter voorkomt dan is het minder ernstig en sterven er minder bomen,” vertelt onderzoeker Matthew Hurteau. “Vuur beschermt bomen door de brandstoffen die zich in het bos verzamelen weg te nemen.”

“Het is duur om gecontroleerde branden op te zetten, maar het is ook heel duur als bossen ten opzichte van grotere branden kwetsbaar blijven,” meent Wiedinmyer. “Verder onderzoek kan ons helpen om bossen beter te managen en betere beslissingen te maken over onze bossen en de klimaatverandering.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd