Bossen in Canada blijven branden

Ten noorden van Montreal woeden maar liefst 52 bosbranden. Acht daarvan zijn niet langer onder controle te houden. Dat meldt Sopfeu, een organisatie die Quebec tegen bosbranden moet beschermen. Duizenden hectare bos zijn al in vlammen opgegaan.

Meer dan 1200 brandweermannen proberen de vlammen te bedwingen. Zij worden geholpen door blusvliegtuigen.

Inmiddels is sinds het begin van de lente meer dan 900 vierkante kilometer bos in Quebec verloren gegaan. Dat heeft alles te maken met extreem weer: de temperaturen bereiken er recordhoogtes en er valt amper regen.

De dikste rook reikt tot Cape Cod en Nantucket. “Rook van een groot aantal branden in het zuiden van Quebec beweegt zich over delen van zuid-west New Hampshire en het oosten van Massachusetts,” meldt het Amerikaans meteorologisch instituut. Tegen de avond (plaatselijke tijd) zal de wind naar alle waarschijnlijkheid draaien, waardoor de rook de zee op wordt geblazen.

Risicogroepen zijn geadviseerd hun maatregelen te nemen. Met name mensen met hartziekten en ademhalingsproblemen en kinderen met astma kunnen door de smog in de problemen komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd