Borstvoeding maakt jongens slimmer

Borstvoeding zorgt ervoor dat jongens het later veel beter doen op school. Bij meisjes heeft borstvoeding dat effect niet. Onderzoekers bestudeerden 1000 tienjarigen. De jongens die totdat ze zes maanden oud waren, borstvoeding hadden gekregen, presteerden veel beter in wiskunde, schrijven, spelling en lezen dan jongens die geen of korter borstvoeding kregen.

Mogelijk verklaart de samenstelling van de moedermelk de resultaten. “We weten dat moedermelk de optimale voedingswaarden voor de ontwikkeling van het brein en het zenuwstelsel bevat,” merkt onderzoeker Wendy Oddy op.

Meisjes
Samen met haar collega’s bestudeerde ze duizend tienjarigen: zowel jongens als meisjes. Uit de studie blijkt dat meisjes het door borstvoeding niet direct beter doen op school. Voor jongens ligt dat echter anders.

WIST U DAT…

Wiskunde
De jongens die een half jaar lang borstvoeding hadden gekregen, scoorden – in vergelijking met jongens die geen of korter borstvoeding kregen – negen procent beter in wiskunde en schrijven. Spelling deden ze zeven procent beter en lezen ging hen zes procent beter af.

Mogelijk reageren meisjes niet of minder op de borstvoeding, omdat zij van nature al minder vatbaar zijn voor stress en andere aantastingen van hun hersenontwikkeling. Meisjes lijken tijdens hun kindertijd te worden beschermd door oestrogenen. Jongens missen die hormonale bescherming. Maar in borstvoeding zitten oestrogenen, dus jongens die moedermelk drinken, kunnen alsnog die bescherming verkrijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd