Boosterprik nutteloos? Daardoor 90 procent minder coronadoden tijdens zware omikrongolf in Hongkong

Veel mensen vroegen zich bij de laatste boosterronde af of het nu nog nuttig was, zo’n coronavaccin. Maar grootschalig onderzoek uit Hongkong bewijst: ja, ook een derde of vierde prik heeft nut.

De inwoners van Hongkong kregen een derde dosis van het coronavaccin. En dat bleek enorm goed te werken. De booster zorgde voor 90 procent minder sterfgevallen onder mensen met meerdere chronische gezondheidsproblemen, in vergelijking met chronisch zieken die slechts twee doses kregen.

Extra dosis effectief
“Uit ons onderzoek bleek dat mensen met ernstige gezondheidsproblemen een sterk verlaagd risico hadden op overlijden door het coronavirus als ze waren ingeënt met een boosterdosis van het coronavaccin”, schrijft onderzoeker Esther Chan van de Universiteit van Hongkong. Zowel het Pfizervaccin als het Chinese Sinovac, dat is opgebouwd uit inactieve coronavirusdeeltjes, bleek te werken. “Deze resultaten laten duidelijk zien hoe effectief de werking van de verschillende boostershots is voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. De kans om te overlijden aan het coronavirus middenin de omikronepidemie is veel lager geworden door de herhalingsdosis”, klinkt het.

Hongkong zwaar getroffen
De omikronvariant BA.2 greep eind 2021 in Hongkong zwaar om zich heen. Het dichtbevolkte land, met een bevolking van 7,5 miljoen mensen, noteerde in verhouding het hoogste sterftecijfer door corona ter wereld. Vanaf 11 november 2021 konden ouderen, zorgmedewerkers en andere groepen met voorrang een boosterdosis van het Pfizer-vaccin of het Sinovac-vaccin ophalen.

Vanaf 1 januari 2022 kon iedereen in het land een gratis extra dosis krijgen, waardoor uiteindelijk meer dan 3 miljoen mensen voor 1 april 2022 een derde prik hadden gekregen om ernstige bijwerkingen van het coronavirus te voorkomen.

“Onze bevindingen laten zien dat deze massale gezondheidscampagne een cruciale rol heeft gespeeld bij het verlagen van het sterftecijfer tijdens de epidemie, vooral bij mensen die last hebben van verschillende gezondheidsproblemen”, schrijft hoofdauteur Francisco Lai.

Pfizer werkt beter 
Het team vergeleek gegevens van mensen van 18 jaar en ouder met twee of meer chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en chronische nierziekte, die tussen 11 november 2021 en 31 maart 2022 een boosterdosis kregen. Zij hadden dus in totaal drie injecties met antistoffen ontvangen. De onderzoekers vergeleken het aantal coronasterfgevallen in de laatste negen maanden van 2022 met de groep chronisch zieken die niet was geboosterd. Zij hadden dus slechts twee doses gekregen. Er waren in totaal ruim 120.000 mensen die Pfizer kregen. Van hen kregen er iets meer dan 87.000 een booster. In totaal ontvingen zeker 127.000 mensen een prik met Sinovac, van wie bijna 95.000 een booster kregen. Het mRNA-vaccin werkte duidelijk beter dan zijn klassieke tegenhanger. Er stierven minder mensen in de groep die Pfizer kreeg, vergeleken met de mensen die het Chinese vaccin ontvingen.

De onderzoekers schrijven dat “de bevindingen van het onderzoek het grote voordeel aantonen van boostervaccinatie, met name bij kwetsbare bevolkingsgroepen met onderliggende chronische aandoeningen. Ook stellen zij dat “de recente focus op ouderen en mensen met ernstige aandoeningen het belang van toekomstige boostershots ondersteunt.”

Doorslaggevend bewijs
De resultaten zijn klip en klaar en dragen bij aan de grote hoeveelheid bewijs voor de bescherming die boostershots bieden tegen ernstige ziekteverschijnselen en overlijden door Covid-19. “De gegevens zijn zeer betrouwbaar en representatief, omdat de vaccinatiedata die voor deze studie zijn gebruikt, zijn verstrekt door het Hongkongse ministerie van Volksgezondheid. Dit is de enige instantie die verantwoordelijk is voor de uitrol van vaccins in het Aziatische land en zij maken gebruik van een uniform registratiesysteem met gekoppelde medische dossiers”, leggen de wetenschappers uit.

Het grote succes van de coronavaccins
De coronavaccins zijn een wetenschappelijke prestatie van formaat, zowel gezien het tempo waarin de middelen zijn ontwikkeld als hun succes bij het redden van levens. Volgens onderzoek dat halverwege vorig jaar in The Lancet verscheen, hebben de vaccins alleen al in het eerste jaar van de pandemie wereldwijd een kleine 20 miljoen levens gered. Van de 31,4 miljoen potentiële doden door een coronabesmetting zijn er in 2021 door vaccinatie 19,8 miljoen voorkomen, becijferden de onderzoekers. In Europa zijn zeker 4 miljoen levens gered.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd