Boom neemt minder koolstof op dan gedacht

Ze worden ook wel de longen van de aarde genoemd: bomen. Maar nu blijken ze veel minder koolstof op te nemen dan wetenschappers altijd dachten.

Wanneer de langste dag van het jaar erop zit, worden de bladeren van bomen minder actief, zo blijkt. De bladeren beginnen hun activiteiten stil te leggen en absorberen vanaf dat moment minder koolstof dan ze eerder op de langste dag deden. Dat betekent dat ze in totaal ook veel minder koolstof opnemen dan gedacht, zo schrijven wetenschappers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Blijkbaar zijn de bladeren al lang voor de herfst inzet, bezig hun activiteit te verminderen.

Minder
Heel concreet betekent dat dat de hoeveelheid koolstof die de bomen opnemen niet 58,7 petagram, maar 56,7 petagram per jaar bedraagt. Het groen neemt dus iets meer dan drie procent minder koolstof op dan gedacht. “Dat zijn substantiële waarden,” benadrukt onderzoeker William L. Bauerle. “Wanneer de hoeveelheid koolstof toeneemt en de temperaturen stijgen, kunnen bomen maar een beperkte bijdrage leveren aan de bescherming van de planeet.”

WIST U DAT…

bossen gemaakt van nanobomen energie op kunnen wekken?

Lengte van de dag
Wetenschappers dachten altijd dat bomen wanneer de aarde opwarmt ook meer koolstofdioxide op zouden nemen. De groeiseizoenen worden op een warmere aarde tenslotte langer: de bladeren zijn langer groen en dus ook langer bezig met fotosynthese. Fout gedacht. Fotosynthese hangt niet zo sterk samen met de duur van het seizoen, maar meer met de lengte van de dag, zo legt onderzoeker Danielle Way uit. “Ons werk laat zien dat bladeren zelfs in de late zomer en herfst nog groen kunnen blijven, terwijl de fotosynthese toch al afneemt, want de fotosynthese hangt nauw samen met de lengte van de dag. Bomen mogen dan in een warmer klimaat langer groen blijven, dat betekent niet dat ze zoveel koolstof opnemen als we altijd dachten.”

Het onderzoek kan wetenschappers helpen om de effecten van klimaatverandering nog beter te voorspellen.

Bronmateriaal

"Study Shows Trees Absorb Less Carbon than Earlier Thought; Leaf Activity Drops During Summer" - Colostate.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Barbara (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd