Boom draagt steentje bij aan zure regen

Zure regen wordt vaak geassocieerd met vervuiling. Maar ook de natuur draagt een heel flink steentje bij, zo blijkt nu.

In dichtbevolkte gebieden waar veel vervuilende stoffen vrijkomen, zorgen salpeterzuur en zwavelzuur voor het ontstaan van zure regen. Maar ook in afgelegen gebieden komt zure regen voor. Hier wordt het veroorzaakt door een organisch zuur: mierenzuur.

Afbraak
Dit mierenzuur komt vrij tijdens bosbranden, maar ook de bladeren van planten laten het los. En dan is er nog de belangrijkste bron van mierenzuur: fotochemische afbraak van organische stoffen. Hoewel vaststaat dat dit een belangrijke bron is, is er heel weinig over bekend.

WIST U DAT…

Meting
Belgische wetenschappers brengen daar nu verandering in. Ze brachten de hoeveelheid mierenzuur die wouden produceren in kaart. Daar gebruikten ze twee instrumenten voor: infrarood-metingen en simulaties. Ze ontdekten zo dat wouden wereldwijd elk jaar bijna 100 miljoen ton mierenzuur produceren. Dat is drie keer meer dan gedacht, zo concluderen de wetenschappers in het blad Nature Geoscience.

En die enorme uitstoot heeft zo zijn gevolgen. Zo blijkt het de belangrijkste bron van zure regen in deze afgelegen gebieden te zijn. Neem bijvoorbeeld het Amazonegebied. In de zomer wordt regen hier tot 80 procent zuurder dan normaal. Dat is enorm en zelfs zuurder dan in de VS waar de zuurgraad in dezelfde tijd blijft hangen op 30 procent.

Bronmateriaal

" Nieuwe satelliet-waarnemingen onthullen verband tussen wouden en zure regen" - Aeronomie.be
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gabriel Britto (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd