Bonobo’s gaan ver om elkaar te redden

Onderzoek wijst erop dat bonobo’s heel ver gaan om elkaar te redden. Letterlijk: ze zijn bereid om er flink voor te reizen.

Dat blijkt uit observaties in Congo, waar onderzoekers in het blad Primates verslag van doen. Het is voor het eerst dat onderzoekers er getuige van zijn dat bonobo’s zoveel moeite doen om een groepsgenoot te redden en weer veilig thuis te brengen.

Mislukt
De onderzoekers zagen hoe een volwassen mannelijke bonobo vast kwam te zitten in een strik. De bonobo wist de strik zelf los te krijgen van een jonge boom waar deze aan bevestigd was. Zijn groepsgenoten schoten hem vervolgens te hulp. Ze likten zijn wonden en probeerden de strik los te krijgen van de lianen waar deze aan vastzat. Ook probeerden ze de strik van zijn vingers te halen. Dat lukte niet.

WIST U DAT…

Slapen
Aan het eind van de middag verlieten de bonobo’s hun groepsgenoot en trokken naar een bos om daar te slapen. De volgende ochtend keerden ze echter terug. Opmerkelijk, want om weer bij hun vriend te komen, moesten ze zo’n 1,8 kilometer reizen. Eenmaal daar aangekomen bleek de bonobo er niet meer te zijn. En dus keerde de groep onverrichter zake terug naar het bos waar ze gingen eten. Dat wijst erop dat de bonobo’s niet naar de gewonde bonobo terugkeerden om er voedsel te halen. Ze waren enkel teruggegaan om hem te redden.

Dat de bonobo’s zo ver gaan, is opmerkelijk. Toch denken de onderzoekers het wel te kunnen verklaren. De apen leven in gemengde groepen en proberen die groepen zo stabiel mogelijk te houden: de samenstelling mag niet veranderen.

Bronmateriaal

"Bonobos apparently search for a lost member injured by a snare" - Primates
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sebastian Niedlich (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd