Bolden: “Mars nog steeds het uiteindelijke doel”

Voorlopig gaan de Amerikanen niet naar Mars. Toch ziet NASA-baas Charles Bolden een bemande missie naar Mars als het hoofddoel van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. “Ik denk dat Mars de ultieme bestemming voor menselijke exploratie in ons zonnestelsel is”, vertelde hij gisteren tijdens een verhit debat in het Senaat.

NASA heeft momenteel niet de technische mogelijkheden om een bemande missie naar Mars uit te voeren. “Die hebben we niet in onze sporttas”, vertelde Bolden aan de senators. Momenteel ontwikkelt NASA een flexibele weg voor bemande ruimtevaart. Waarschijnlijk reizen astronauten binnen enkele decennia naar een nabije asteroïde, een Martiaanse maan of de maan. Maar nergens zal een ruimtebasis worden gerealiseerd.

Niet iedereen is blij met de plannen van Charles Bolden en president Obama. Sommige leden van het Senaat vinden de verwerping van het Constellation-programma een slechte zaak. Zij denken dat het Constellation-programma zou zorgen voor een nieuwe manier om door het zonnestelsel te reizen. Nu het Constellation-programma is afgesloten krijgen private firma’s meer geld om ruimtevaartuigen te ontwikkelen. Het is de vraag of de commerciële bedrijven daarin slagen, omdat ze veel minder ervaring hebben dan NASA.

“Ik zal tegen het nieuwe ruimteplan vechten, met elke ons energie die ik heb”, vertelde senator David Vitter van Louisiana. “Het is niet mogelijk om grote dingen te bereiken zonder een duidelijk plan. Dit budget heeft geen duidelijk plan, dus moet ik het verslaan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd