Bolden: “Meer samenwerking in de ruimte, graag!”

 ASTRONOMIE  NASA-baas Charles Bolden heeft naties tijdens de 215e bijeenkomst van de American Astronomical Society (AAS) opgeroepen om ook in de ruimte samen te werken. Volgens Bolden is het onacceptabel dat de VS zelf ruimteplannen maakt en vervolgens pas anderen in een ‘take-it-or-leave-it-deal’ uitnodigt om deel te nemen.

“We moeten ze echte partners maken, dat betekent dat ze aan de tafel zitten als je plannen maakt,” meent Bolden. “We hebben ongelooflijk getalenteerde partners en we moeten hen leren vertrouwen.” Samenwerking moet het imago van Amerika verbeteren. Volgens Bolden associëren andere landen de Amerikaanse burgers nu alleen met de beelden van soldaten in oorlog.

Samenwerking heeft vele voordelen. Zo zouden de missies goedkoper, beter en uitgebreider worden. Experts noemen daarbij het recente akkoord tussen NASA en ESA omtrent een missie naar Mars als voorbeeld. Door de samenwerking is het onderzoeksprogramma aanzienlijk uitgebreid en worden de kosten gedeeld. Missies worden door een bundeling van expertise bovendien vernieuwender.

Bolden riep tijdens zijn speech ook op voor een betere educatie van de nieuwe generatie. Astronomen zouden daartoe meer met het algemene publiek moeten communiceren en hen bij missies moeten betrekken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd