Boks is een stuk hygiënischer dan de handdruk

boks

Misschien wordt het tijd dat we de handdruk inwisselen voor een boks (waarbij mensen de vuisten zachtjes tegen elkaar duwen). Onderzoek toont namelijk aan dat zo’n boks hygiënischer is: er worden 90 procent minder bacteriën uitgewisseld.

Dat concluderen onderzoekers van de Aberystwyth University. Ze deden een handschoen aan en doopten hun hand vervolgens in een bak met E. coli-bacteriën, zodat de handschoen bedekt raakte met een dikke laag van deze microben. Daarna groetten ze elkaar op drie verschillende manieren: met een handdruk, een high five en een boks. Na elke begroeting keken de onderzoekers hoeveel bacteriën ze op elkaar hadden overgedragen.

Stevige handdruk

De meesten van ons verkiezen een stevige handdruk boven een ‘slap handje’. Maar misschien verandert dat na dit onderzoek. Uit deze studie blijkt namelijk dat tijdens een stevige handdruk meer bacteriën van de ene op de andere hand overspringen.

Tijdens een handdruk werden de meeste bacteriën uitgewisseld. Dat aantal daalde (met meer dan vijftig procent) wanneer de onderzoekers elkaar begroetten met een high five. Maar de meest hygiënische manier van begroeten was de boks: daarbij werden meer liefst negentig procent minder bacteriën uitgewisseld dan tijdens een handdruk.

Dat de boks zo’n hygiënische begroeting is, heeft twee redenen. Ten eerste raken de vuisten elkaar maar even aan (aanzienlijk korter dan tijdens een handdruk). Daarnaast is het oppervlak dat tijdens deze begroeting in aanraking komt met een ander veel kleiner dan tijdens een handdruk. “Mensen denken zelden na over de implicaties die het schudden van handen voor de gezondheid heeft,” vertelt onderzoeker Dave Whitworth. “Als het grote publiek aangemoedigd zou kunnen worden om de vuisten tegen elkaar te slaan, zou dat de verspreiding van infectieziekten serieus kunnen beperken.”

Bronmateriaal

"Fist bump beats unhygienic handshake" - Aber.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door asifthebes (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd