Boem! Top van 3000 meter hoge berg opgeblazen voor telescoop

opgeblazen

Zelfs bergen moeten wijken voor de ambities van astronomen. Gisteren blies ESO een stukje van de top van de 3000 meter hoge berg Cerro Armazones op om ruimte te maken voor de European Extremely Large Telescope. En dat zag er zo uit!

De explosie maakte heel wat los: 5000 kubieke meter gesteente, om precies te zijn. Het is nog maar het begin. Dit deel van de bergtop moet nu verder geëgaliseerd worden, zodat er een platform van 150 bij 300 meter groot ontstaat. Op het platform komt de grootste optische/infraroodtelescoop ter wereld te staan: de European Extremely Large Telescope (E-ELT).

Een artistieke impressie van de European Extremely Large Telescope. Afbeelding: ESO.
Een artistieke impressie van de European Extremely Large Telescope. Afbeelding: ESO.

Wetenschappers hebben hoge verwachtingen van deze telescoop. Ze hopen dat deze onder meer aardachtige exoplaneten gaat ontdekken. Ook moet de E-ELT heel diep in de geschiedenis van ons universum gaan turen om ons meer te vertellen over de totstandkoming van de allereerste sterren en sterrenstelsels. Bovendien hopen onderzoekers met de E-ELT de snelheid waarmee het universum uitdijt voor het eerst direct te kunnen meten.

We zullen nog wel even geduld moeten hebben. Pas in 2024 zal de E-ELT zijn ogen openen.

Bronmateriaal

"Grondwerk voor de E-ELT begonnen" - ESO.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd