Boekenworm neemt gedrag Harry Potter over

Mensen die een boek over Harry Potter lezen, nemen onbewust zijn gedrag, houding en eigenschappen over, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers lieten 140 studenten een half uur lezen uit een boek uit de Twilight- of Harry Potter-serie. Na afloop van die dertig minuten kregen de proefpersonen een vragenlijst voorgelegd waarin gekeken werd hoe ze bewust en onbewust op het verhaal reageerden.

Identificeren
De resultaten zijn opvallend. De mensen die Harry Potter gelezen hadden, gingen zich identificeren met tovenaars en de mensen die Twilight gelezen hadden identificeerden zich met vampieren. Maar het wordt nog interessanter. De mensen voelden zich niet alleen verbonden met de hoofdrolspelers uit het boek. Ze namen ook gedrag, houding en eigenschappen die ze op een realistische manier konden nadoen, over (dus niet vliegen op een bezemsteel of bloed drinken).

WIST U DAT…

Fantasiewereld
“Dit onderzoek suggereert dat boeken ons niet alleen een kans geven om onszelf in een fantasiewereld te begeven,” vertelt onderzoeker Shira Gabriel. “Ze geven ons het gevoel dat we tot iets groters dan onszelf behoren.”

Behoefte
En dat verklaart waarom boeken lezen zo goed voelt. Door boeken voelen we ons verbonden met de (niet-bestaande) hoofdrolspelers en daarmee bevredigen we een diepe, menselijke behoefte: onze behoefte aan sociale contacten. “Elke keer dat we ons verbonden weten met anderen, voelen we ons goed en hebben we een goed gevoel over ons leven. Ons onderzoek laat zien dat lezen ons in staat stelt om ons dicht bij anderen te weten terwijl we in onze eigen leefruimte en op ons gemak zijn.”

Welbeschouwd is een boek een vriend. “Onderzoek heeft aangetoond dat we wanneer we met vrienden zijn ons gedrag veranderen om net als die vrienden te zijn,” legt onderzoeker Ariana Young uit. “We weten nu dat dat ook gebeurt als we een boek lezen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd