Boeken lenen met een vingerafdruk

Op een Britse basisschool in de stad Manchester is het mogelijk om boeken te lenen zonder bibliotheekpas. Het enige wat een kind nodig heeft is de juiste vingerafdruk! De school scant vingerafdrukken van kinderen vanaf een leeftijd van vier jaar oud. Ouders en privacygroepen zijn tegen het catalogiseren van de biometrische data van kinderen.

Om een boek te lenen moeten kinderen de barcode van een boek voor een scanner houden. Vervolgens drukken ze hun duim op de scanner. Wie een boek terugbrengt, doet dit op dezelfde manier. Kinderen hebben geen bibliotheekpas of identiteitsbewijs nodig. Volgens de directie van de school worden de vingerafdrukken van de kinderen opgeslagen als digitale elektronische codes, die herkent worden door de computer. Er worden geen afbeeldingen van vingerafdrukken bewaard.

Critici vinden het gebruik van biometrische systemen met zulke jonge kinderen een inbreuk van de privacy. Daarnaast zien ze dit als een gevaarlijke toekomstbeeld voor kinderen in Groot-Brittannië.

Het systeem in de bibliotheek is volledig vrijwillig. Als ouders het niet toestaan dat de vingerafdrukken van hun kinderen worden gescand, dan is dat volgens de school geen probleem.

Hoe dan ook: het gebruik van een vingerafdruk om bijvoorbeeld af te rekenen wordt steeds gewoner. In de toekomst is het mogelijk dat vingerafdrukken de pincode en de magnetische betaalpas gaan vervangen. Een vingerafdruk is moeilijker te stelen. Daarnaast is het lastig om een vingerafdruk te kopiëren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd