Boek kan na het winnen van prestigieuze prijs op meer negatieve recensies rekenen

boek

Elke schrijver wil dat zijn boek prijzen in de wacht sleept. Maar nieuw onderzoek toont nu aan dat het winnen van zo’n prijs invloed heeft op het oordeel dat lezers over dat boek vellen. Paradoxaal genoeg zijn zij negatiever over boeken nadat deze een award in de wacht hebben gesleept.

Dat schrijven onderzoekers van de University of Chicago Booth School of Business. Ze analyseerden duizenden recensies van 32 paar boeken. Elk paar boeken bestond uit een boek dat een prijs in de wacht had gesleept (bijvoorbeeld de Booker Prize of National Book Award) en een boek dat niet in de prijzen was gevallen.

Daling
“We ontdekten dat het winnen van een prestigieuze prijs in de literaire wereld hand in hand gaat met een sterke daling als het gaat om de kwaliteitsbeoordeling,” vertelt onderzoeker Amanda Sharkey. Blijkbaar zijn mensen veel negatiever over een boek nadat het een prijs heeft gewonnen.

WIST U DAT…

…het lezen van een goed boek het brein verandert?

Groot publiek
Hoe komt dat? De onderzoekers stellen dat een boek na het winnen van een prestigieuze prijs opeens door een veel groter publiek gelezen wordt. En dat komt niet omdat ze zich persoonlijk aangetrokken voelen tot het onderwerp of de personages. Nee, ze willen het boek puur lezen omdat het een prijs heeft gewonnen. En hoe groter het publiek dat op basis van die award het boek gaat lezen, hoe groter ook de diversiteit onder lezers en hoe groter de verschillen in mening of smaak. “Boeken die prijzen hebben gewonnen trekken nieuwe lezers aan die normaal gesproken dit soort boeken niet zouden lezen of niet leuk zouden vinden.”

De onderzoekers vermoeden dat de resultaten niet alleen gelden voor boeken die awards in de wacht hebben gesleept, maar ook voor andere media, zoals bijvoorbeeld film. “De films die Oscars winnen zijn misschien heel anders dan de films die we normaal kijken en leuk vinden.”

Bronmateriaal

"Books rate more negatively after winning award, study finds" - Chicagobooth.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lusi.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd