Boek in bieb van Harvard blijkt gebonden in mensenhuid

briefje

Dokter Ludovic Bouland blufte niet toen hij beweerde zijn exemplaar van het boek ‘Des destinées de l’ame’ in een stukje menselijke huid te hebben ingebonden. Onderzoekers zijn voor 99 procent zeker dat de kaft een stukje mensenhuid is.

Wetenschappers en conservatoren trekken die conclusie nadat ze het boek uitgebreid bestudeerden. Ze namen microscopisch kleine monsters van de kaft en analyseerden eerst de eiwitten in de kaft. En op basis van dat onderzoek konden de onderzoekers uitsluiten dat de kaft gemaakt is van de huid van runderen, schapen en geiten. De huid kon enkel maar aan mensen of aan mensen gerelateerde primaten (mensapen of gibbons) toebehoren.

Aminozuren
Tijdens een vervolgonderzoek bogen de onderzoekers zich nog over de aminozuren in de kaft. En ook die wezen er sterk op dat de kaft gemaakt is van de huid van een mens.

Binden

Het lijkt misschien wat vreemd: een boek binden in de huid van een mens. Toch was dat aan het einde van de negentiende eeuw niet ongebruikelijk. Lichamen van geëxecuteerde misdadigers werden vaak aan de wetenschap geschonken, terwijl de huid naar boekbinders ging.

Zonder versiering
En daarmee lijkt het erop dat dokter Ludovic Bouland niet blufte toen hij stelde dat hij het boek inbond met behulp van een stukje mensenhuid. Bouland kreeg het boek – dat gaat over de ziel en het leven na de dood – ergens rond 1885 van een vriend. In een briefje dat hij bij het boek bewaarde, stelt hij het boek eigenhandig ingebonden te hebben met behulp van een stukje mensenhuid. De huid behoorde toe aan een vrouw met psychische problemen die uiteindelijk overleed aan de gevolgen van een beroerte. “Dit boek is gebonden in mensenhuid waarop geen versiering is aangebracht, zodat de elegantie ervan behouden blijft. Door goed te kijken, kun je de poriën van de huid zien. Een boek over de menselijke ziel verdient een menselijke kaft.”

Vandaag de dag is het boek in het bezit van de Houghton Library, onderdeel van de Harvard University. Het is het enige boek in de bibliotheek dat in mensenhuid ingebonden is.

Bronmateriaal

"Caveat Lecter" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd