Bodyscanner legt mummie bloot

  Zwitserse en Duitse wetenschappers beweren dat het mogelijk is om met simpele bodyscanners mummies te scannen. “Deze methode is ideaal om zacht weefsel en balsemgerelateerde substanties te onderzoeken”, zegt paleopatholoog Frank Rühli.

  Op dit moment worden er röntgenscans of CT-scans van mummies gemaakt. Deze methodes leveren foto’s van hoge resolutie op, maar het komt ook met een prijs. Röntgenstraling en straling van CT-scans kunnen DNA vernietigen. Straling van bodyscans is daarentegen volledig onschadelijk voor menselijke cellen en vernietigt geen DNA.

  Bodyscanners penetreren niet gemakkelijk het menselijk lichaam, omdat dit vol water zit. Uitgedroogde mummies bevatten daarentegen zeer weinig water, waardoor het scannen een stuk makkelijker gaat.

  Rühli en zijn collega’s gebruikten een bodyscanner om de hand van een 3.300 jaar oude mummie, een gemummificeerde vis en een gemacereerde menselijke lendenwervel te scannen. De beelden waren minder helder dan röntgenbeelden of CT-scans, maar toch konden de wetenschappers verschillende structuren gemakkelijk van elkaar scheiden, zoals bot en zacht weefsel.

  Verborgen objecten
  Rühli: “Deze niet-schadelijke technologie kan gebruikt worden om bijzondere objecten te vinden, zoals amuletten en metalen objecten, die verborgen zijn in de zwachtel van een mummie.”

  Complete mummie
  Ondertussen gaan Rühli en zijn collega’s verder met het testen van de technologie. Het uiteindelijke doel? “Het scannen van een complete mummie”, aldus Rühli.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd